Stejně jako bez huňatých ponožek, teplé deky a pořádného hrnku čaje, bez dýňový polívky by to nebyl ten správný podzim. Před dvěma lety jsem ji přišla na chuť a od té doby je to jedna z věcí, na kterou se s příchodem sychravého počasí vážně těším.
A jelikož se mi letos vážně podařila, podělím se s vámi o recept. 🙂
Ingredience:
600g dýně Hokkaido
100g mrkve
100g batát
kousek zázvoru
cca 400ml vody
150g kokosového mléka z plechovky
1/2 cibule
větší stroužek česneku
1 PL másla a oleje
1čl kurkumy
1/2čl mletého kmínu
1/2 čl červené papriky
špetka chili
sůl a pepř
Postup:
Jako první si oloupu dýni, mrkev a batátu a dám na chvíli stranou.
V hrnci rozehřeju máslo s olejem, přidám najemno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a nechám zhnědnout.
Stáhnu plamen, přidám k tomu veškeré koření a nechám trochu opéct a rozvonět.
K tomuto základu přidám nakrájenou zeleninu, zaliju vodou, přiklopím a nechám cca 20-30 minut vařit. Zhruba v půlce vaření do polévky dám kokosové mléko, které nám ji krásně zjemní.
Když je zelenina měkká, stáhnu polévku z plotýnky a dám do mixéru. Tady se jen ujistěte, že můžete do vašeho mixéru dávat horké pokrmy, ať si ho nezničíte. Pak už jen mixujeme, případně dochucujeme.
Servírovat můžete s opečeným toustem nebo krutonky. Dobrou chuť!
Pokud ji vyzkoušíte, určitě mi dejte vědět, jak se povedla! 🙂
Maky <3