Poslední dobou se moje pečení točilo spíše kolem samých muffinů, řezů, cupcaků nebo koláčů. Jsou to všechno skvělé jednoduché recepty, které navíc nezaberou moc času, ale časem člověka trochu omrzí a chce vyzkoušet něco jiného, složitějšího…
Když bychom se bavili o jazycích lásky, tak můj spočívá mimo jiné v tom, že mi dělá velkou radost péct pro ostatní. A pokud mám příležitost upéct někomu blízkému dort k narozeninám a ještě ho tím překvapit, tak toho ráda využiju. V tomto případě byl dort pro přítele, který miluje cokoliv čokoládového, takže jiná varianta než čokoládový dort nepřicházela v úvahu. 😀
Byl to teprve můj čtvrtý dort, který jsem kdy pekla, ale dost možná strčil do kapsy všechny předchozí. Naposledy jsem pekla na podzim dortík pro nejlepší kamarádku (cheesecake s bílou čokoládou) a ještě před tím pro sebe k 19. narozeninám (recept zde). Nečekejte teda žádnou extra-healthy-raw- cukrfree hitparádu, páč u dortů jsem se zatím neodvážila moc experimentovat a držím se raději osvědčené klasiky. Ale proč si to jednou za čas nedopřát, navíc když chutná tak skvěle!
Recept není zas tolik složitý, ačkoliv se to dle délky postupu nemusí zdát. Jen je trochu časově náročnější. Za sebe doporučuji si upéct korpus a připravit základ na krém už den předem, aby byla šlehačka co nejvíce vychlazená. V jiných receptech se uvádí, že ji stačí v lednic pár hodin, ale to osobně vyzkoušené nemám. Druhý den pak krém vyšleháte, dort zkompletujete a ozdobíte. Určitě to zvládnete! 🙂
Ingredience
Korpus:
150g hladké špaldové mouky
100g hladké mouky
30g kakaa
120g cukru krupice
4 vejce
200ml mléka
6 PL řepkového oleje
1 čl kypřícího prášku
Krém:
600ml smetany ke šlehání
250g hořké čokolády
Ozdoba:
ovoce, rozpuštěná čokoláda, Kinder čokoládky…
Postup
- Nejprve si předpřipravíme krém. Do kastrůlku si dáme smetanu a počkáme, až se zahřeje. Potom do ní přidáme nasekané kousky čokolády a necháme rozpustit. Směs přelijeme do nádoby, necháme ještě chvíli vychladnout a dáme ideálně přes noc do lednice. Aby šel krém krásně vyšlehat, je důležité, aby šlehačka byla ledová, takže čím déle času stráví v lednici, tím lépe. Pokud se vám na ní udělá škraloup, tak ho určitě nevyhazujte, mixér ho krásně zpracuje.
- Nyní si připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a formu o průměru 19-20cm vymažeme máslem + vysypeme hrubou moukou.
- Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, to zabere klidně 10 minut.
- Mezitím si smícháme špaldovou a klasickou mouku s kakaem a kypřícím práškem.
- Ke žloutkové pěně postupně přidáváme olej, mléko a šleháme.
- Sypkou směs ideálně prosejeme přes síto a po lžicích přidáváme do robota k tekuté části těsta.
- Na závěr si z bílků vyšleháme tuhý sníh, který jemně do těsta vmícháme. Těsto poté přelijeme do formy a pečeme cca 45 min. Zda je hotové si můžeme ověřit špejlí. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo.
- Druhý den si nejprve rozřízneme korpus na 3 kusy. Já používám trik s řežnou nití. Po obvodu dortu udělám menší zářezy nožem, nit kolem obvodu obtočím, oba konce překřížím a začnu rovnoměrně tahat proti sobě. Nit projíždí korpusem a udělá krásně rovnoměrný řez. Začala jsem odříznutím horní části, která v průběhu pečení nejvíce naběhla. Tu jsem pak ještě seřízla nožem do roviny.
- Šlehačku s čokoládou vytáhneme z lednice a začneme šlehat. Důležité je to nepřehnat, ale šlehat na menší obrátky, aby se nám nesrazila. Pokud máte pocit, že krém netuhne, obrátky zvyšte. Mně se osvědčilo šlehání ručním šlehačem po dobu cca 5 minut, možná i více.
- Hotový krém naneseme na korpus, rovnoměrně rozprostřeme a přikryjeme dalším korpusem. Opět naneseme krém, poté položíme poslední vrstvu korpusu a na závěr celý dort pokryjeme slabší vrstvou krému a zahladíme.
- Jako poslední si připravíme ozdoby. Já rozpustila hořkou čokoládu, ze které jsem udělala různé cákance a stékaný okraj. Přidala jsem ovoce, čokoládové tyčinky, pecičky a ozdobu ze zbytku krému. 🙂