Kdo by neznal Krtkův dort! Čokoládové těsto, banány, vrstva jemného krému a “krtečina” ze zbytku těsta navrchu. Mají ho rádi jak děti, tak i dospělí. Typická je pro něj kulatá forma, nicméně jelikož jsem ho chtěla vzít s sebou na výlet, tak jsem zvolila čtvercovou formu, a řezy se pak mnohem lépe vešly do potravinového boxu. Můžete si ho samozřejmě připravit i ze sáčku, který se běžně v obchodech prodává, ale já si ho mnohem raději připravím doma, z kvalitních surovin a s láskou.

Chtělo to pár pokusů, než jsem vychytala správný poměr ingrediencí, recept je možná složitější než buchta z jedné misky, ale výsledek stojí rozhodně za to a budu moc ráda, když ho vyzkoušíte!

PS: Znovu připomínám, že je ideální si ingredience vyndat z lednice aspoň jednu dvě hodiny před začátkem pečení.

Ingredience:

Těsto:
300g špaldové mouky
3PL kakaa
70g cukru + 50g čekankového sirupu (lze nahradit jiným sirupem či cukrem)
100g jogurtu typu Hollandie
4PL řepkového oleje
200ml mléka
3 vejce
1 čl perníkového koření
1 čl kypřícího prášku

Krém:
250g polotučného tvarohu
250g jemného tvarohu z alobalu
1 vanilkový puding
300ml mléka
60g moučkového cukru
2 banány


Postup

  1. Jako první si uvaříme puding z 1 sáčku a 300ml mléka a dáme ho vychladit.
  2. Na těsto si v robotu vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny, a poté přidáme olej a jogurt.
  3. V další misce si smícháme prosátou špaldovou mouku, kakao, kypřící prášek a perníkové koření.
  4. Za stálého míchání do robota střídavě přisypáváme sypkou směs a přiléváme mléko, dokud nevznikne hezké těsto.
  5. Nakonec zlehka vmícháme vyšlehané bílky. Těsto přelijeme do formy 24x24cm, kterou jsme předem vymazali máslem a vysypali kokosem či hrubou moukou.
  6. Pečeme 20min na 190 stupňů, poté stáhneme teplotu na 170st a pečeme dalších 10-15 minut.
  7. Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme si oba tvarohy s cukrem a pudingem a dáme ho do lednice.
  8. Hotové těsto necháme vychladnout, ať jde lépe dlabat. Nejvíc se mi osvědčil způsob oříznout prostředek cca 1 cm od okraje formy, poté udělat několik řezů jako kdybychom dělali mřížku a čtverečky pak vyříznout. Dno ještě lehce urovnáme lžicí, případně trochu přitlačíme rukama.
  9. Na vydlabané dno naneseme menší vrstvu krému, poklademe banány rozkrojené na půl a na ně rozetřeme zbytek krému.
  10. Jako poslední rozdrobíme zbytky těsta (část vám určitě ještě zbyde) a hotové řezy dáme ideálně přes noc do lednice.