Krásně křupavá granola v kombinaci s jogurtem a čerstvým či mraženým ovocem je jedna z mých nejoblíbenějších svačinek! Dlouhou dobu jsem si různé pečené müsli kupovala v obchodech, ale od té doby, co jsem začala víc číst složení, chuť mě trochu přešla. Kupované granoly totiž často obsahují zbytečně moc cukru nebo palmového tuku. Není ale nic jednoduššího než si vyrobit domácí, stejně křupavou granolu, do které si dáte to, co máte rádi.

V tomhle receptu platí víc než kdy jindy, že bez skořice nepeču! Nejenže vám provoní celý dům, ale hlavně dodá granole skvělou chuť, takže se toho množství rozhodně nebojte.

Ingredience na 2 plechy:

350g ovesných vloček
70g mandlí
70g lískových ořechů
20g dýňových semínek
1 banán
70g medu
20g ořechového másla
1-2PL skořice
1čl perníkového koření
špetička soli

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
2. Všechny ořechy dáme do mixéru a krátce pomixujeme. Nechceme je úplně rozdrtit na mouku, klidně nechte větší kousky, ať nám pak granola hezky křupe. Spolu s ovesnými vločkami je přesypeme do větší mísy, přidáme skořici, perníkové koření a špetičku soli.
3. Znovu bereme do ruky mixér a dáme do něj banán, ořechové máslo a med. Vytvoří se nám krásná tekutá směs, kterou byste nejradši snědli samotnou! Ještě než se vrhneme na promíchání, připravíme si dva plechy, které vysteleme pečicím papírem.
4. Tekutou část přilijeme do mísy k vločkám a pořádně promícháme, teď klidně i rukama.
5. Vzniklou směs rovnoměrně rozprostřeme na plech a dáme do trouby. Po deseti minutách pečení ji obrátíme a vrátíme do trouby. Pečeme dalších 10-15 minut dozlatova. Je potřeba to hlídat, protože každá trouba peče jinak.

Upečenou granolu necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené dóze. Vydrží i dva týdny, ale u nás je snědená za pár dní 🙂

Maky <3