Na božské tartaletky s limetkovým krémem, které měly obrovský úspěch, tu už jeden recept máte. Tentokrát jsem korpus akorát maličko poupravila do čokoládové verze, krém nechala čistě z tvarohu, ricotty a trošky cukru a ozdobila to čokoládovými mřížkami a jahodami.

Už jste si možná všimli, že do krémů často používám ricottu. Pro někoho to je neznámá surovina, kterou se bojí používat, takže si tu neodpustím malé informační okénko. Jedná se o italský sýr, který využijete jak ve sladkých tak slaných receptech a seženete ho např. v Lidlu. Má dobré výživové hodnoty, není tak tučný jako Mascarpone (9g tuku oproti 40g), ale zároveň je jemný a skvěle drží hustější konzistenci. Díky tomu se vám krém nerozteče, jako kdybyste použili klasický vaničkový tvaroh. Toť konec informačního okénka a jdeme na samotný recept 🙂

Ingredience

Těsto:
70g hladké špaldové mouky
50g ovesné mouky
20g mandlí
10g kakaa
50g cukru krupice
40g másla
2 žloutky
Krém:
250g ricotty
1⁄2 měkkého tvarohu (z alobalu)
30g cukru moučka


Postup

  1. Máslo o pokojové teplotě vyšleháme cukrem, a následně přidáme žloutky.
    Hladkou mouku, ovesnou mouku a kakao prosejeme přes síto. Mandle rozmixujeme úplně najemno a
    přidáme k sypké směsi.
  2. Obě směsi smícháme a rukama vypracujeme hezké kompaktní těsto, které zabalíme do potravinové
    fólie a dáme na 20-30min do lednice.
  3. Mezitím si můžeme připravit krém, kterým budeme tartaletky plnit. Jednoduše rozmixujeme tvaroh
    s ricottou a přidáme prosátý moučkový cukr. Znovu promícháme a dáme na chvilku do lednice.
  4. Těsto vytáhneme z lednice a necháme trochu povolit. Poté ho vyválíme a vykrajujeme kolečka pomocí
    formiček na tartaletky. Těsto následně vložíme do formiček, které jsme si vymazali máslem a vysypali
    hrubou moukou, a lehce ho přitlačíme na dno a ke stěnám.
    5.Pečeme na 180st cca 10min.
  5. Po vychladnutí tartaletky naplníme krémem, můžete si s tím vyhrát pomocí zdobícího sáčku nebo
    tartaletky jednoduše naplnit pomocí lžičky.

*Tenhle recept mimo jiné vznikl pro stránky Prima Fresh festivalu, se kterými jsem loni na podzim navázala spolupráci. Moc si téhle příležitosti vážím a už se těším, až letní festivaly navštívím! Tento recept tak najdete i na jejich Instagramovém profilu.