Na božské tartaletky s limetkovým krémem, které měly obrovský úspěch, tu už jeden recept máte. Tentokrát jsem korpus akorát maličko poupravila do čokoládové verze, krém nechala čistě z tvarohu, ricotty a trošky cukru a ozdobila to čokoládovými mřížkami a jahodami.
Už jste si možná všimli, že do krémů často používám ricottu. Pro někoho to je neznámá surovina, kterou se bojí používat, takže si tu neodpustím malé informační okénko. Jedná se o italský sýr, který využijete jak ve sladkých tak slaných receptech a seženete ho např. v Lidlu. Má dobré výživové hodnoty, není tak tučný jako Mascarpone (9g tuku oproti 40g), ale zároveň je jemný a skvěle drží hustější konzistenci. Díky tomu se vám krém nerozteče, jako kdybyste použili klasický vaničkový tvaroh. Toť konec informačního okénka a jdeme na samotný recept 🙂
Ingredience
Těsto:
70g hladké špaldové mouky
50g ovesné mouky
20g mandlí
10g kakaa
50g cukru krupice
40g másla
2 žloutky
Krém:
250g ricotty
1⁄2 měkkého tvarohu (z alobalu)
30g cukru moučka
Postup
- Máslo o pokojové teplotě vyšleháme cukrem, a následně přidáme žloutky.
Hladkou mouku, ovesnou mouku a kakao prosejeme přes síto. Mandle rozmixujeme úplně najemno a
přidáme k sypké směsi. - Obě směsi smícháme a rukama vypracujeme hezké kompaktní těsto, které zabalíme do potravinové
fólie a dáme na 20-30min do lednice. - Mezitím si můžeme připravit krém, kterým budeme tartaletky plnit. Jednoduše rozmixujeme tvaroh
s ricottou a přidáme prosátý moučkový cukr. Znovu promícháme a dáme na chvilku do lednice. - Těsto vytáhneme z lednice a necháme trochu povolit. Poté ho vyválíme a vykrajujeme kolečka pomocí
formiček na tartaletky. Těsto následně vložíme do formiček, které jsme si vymazali máslem a vysypali
hrubou moukou, a lehce ho přitlačíme na dno a ke stěnám.
5.Pečeme na 180st cca 10min. - Po vychladnutí tartaletky naplníme krémem, můžete si s tím vyhrát pomocí zdobícího sáčku nebo
tartaletky jednoduše naplnit pomocí lžičky.
*Tenhle recept mimo jiné vznikl pro stránky Prima Fresh festivalu, se kterými jsem loni na podzim navázala spolupráci. Moc si téhle příležitosti vážím a už se těším, až letní festivaly navštívím! Tento recept tak najdete i na jejich Instagramovém profilu.