Vánoce se nezadržitelně blíží a spoustu z vás už určitě peče cukroví. Dost možná vám z vánočního pečení zbylo hodně bílků, které by byla rozhodně škoda vyhodit. Proto jsem se rozhodla vymyslet trochu vánočnější recept, kde by se dali dobře použít. A podařil se naprosto skvěle!

Korpus je pouze z bílků, mouky, sladidla a kokosu. Je hezky nadýchaný a když se celý dezert nechá přes noc odležet v lednici, je díky krému i příjemně vláčný. Krém je plný bílkovin díky tvarohům, čokoládový díky kakau a čoko-pecičkám a lehce opilý díky rumu, haha! Ale nebojte, je tam hlavně na chuť.

Jak do krému, tak na polevu jsem použila čokoládové pecičky ze Světa plodů a moc se mi osvědčily. Největší výhodu vidím v rychlém rozpuštění, takže vám to ušetří hodně času a dávkuje se mnohem lépe než klasická čokoláda. 🙂 A teď už konečně k receptu!

Ingredience

Těsto:
4 bílky
70g strouhaného kokosu
25g špaldové mouky
25g hladké mouky
50g moučkového cukru
20g čekankového sirupu / medu

Krém:
250g polotučného tvarohu
250g měkkého tvarohu
40g čekankového sirupu
30g moučkového cukru
1 čl kakaa
2PL rumu
30g čokoládových peciček Světplodů

Poleva:
30g čokoládových peciček


Postup

  1. Bílky vyšleháme s cukrem a sladidlem. Když máme krásný tuhý sníh, zlehka přimícháme kokos, mouku a kypřící prášek.
  2. Těsto nalijeme do formy 24x24cm, kterou jsme si předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou.
  3. Korpus pečeme na 160st cca 15 min, dokud hezky nezrůžoví.
  4. Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme oba tvarohy se sladidlem, kakaem a přidáme dvě lžíce rumu.
  5. Čokoládu si ve vodní lázni rozehřejeme a přimícháme do krému.
  6. Korpus po vytáhnutí z trouby necháme chvíli zchladnout, poté na něj naneseme krém a jako poslední vytvoříme čokoládovou polevu.
  7. Řezy dáme alespoň na pár hodin ztuhnout do lednice, než se do nich pustíme.

*recept vznikl ve spolupráci se Svět plodů