Tento recept vznikl v podstatě náhodou, jako rychlovka, abych si měla co vzít s sebou na cestu vlakem do Brna. Stála jsem v kuchyni a měla hroznou chuť na něco čokoládového, něco, co mi chutí připomene podzimní, možná trochu i vánoční atmosféru. A která věc tohle dokáže? Perníkové koření!

Vzhledem na nenáročnost přípravy padla volba opět na muffiny, které dělám poměrně často a snad nikdy se mi nestalo, že by se vyloženě nepovedly. Ale tyhle, ty se povedly obzvlášť dobře, že jsem narychlo cvakla pár fotek a o recept se s vámi musím podělit. Je nenáročný na přípravu a ingredience máte všichni určitě doma. Výsledkem je krásně vláčné těsto díky jablkům, zároveň nadýchané a tak akorát sladké. Skvěle poslouží jako zdravá svačinka nebo dezert po obědě. 🙂

Ingredience na 12ks:

120g špaldové mouky
60g třtinového cukru
20g kakaa
2ks šťastných vajíček
55g másla
50ml mléka
2 jablka
1ČL kypřícího prášku bez fosfátů
1ČL perníkového koření


Postup

1. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo, mléko a znovu vyšleháme.

2. V jiné misce si smícháme mouku, kakao, kypřící prášek a perníkové koření. Stranou si ještě vyšleháme sníh ze zbylých bílků a špetkou soli.

3. Obě směsi spojíme a vznikne nám trochu hutnější těsto. Do něj lehce vmícháme hotový sníh a na závěr i oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablíčka.

4. Těsto přesuneme do silikonových košíčků a muffinové formy a pečeme cca 15-20min na 180st.

Nutriční hodnoty na 1ks:
124kcal
16g S
5,2g T
3g B