Upršená podzimní rána posledních dnů úplně volají po zachumlání se do huňaté deky, velkém hrnku čaje a knížce nebo filmu. Takhle nějak si představuju to klasické podzimní hyggé, o kterém se tak často mluví. K podzimu také neodmyslitelně patří vůně jablek a skořice, a proto pro vás mám první podzimní recept právě na skvělý jablečný koláč s vůní skořice, tvarohem a vlašskými ořechy.

Tak až na vás bude zase padat podzimní splín nebo si jen budete chtít udělat něco dobrého k čajíku, určitě tenhle koláč vyzkoušejte! 🙂

Ingredience

Těsto:
250g špaldové mouky + trochu na podsypání
1 vejce
40g studeného másla
30g řepkového oleje
1 PL medu

Tvarohová vrstva:
200g jemného tvarohu
200g polotučného tvarohu
1PL pudinkového prášku
1 žloutek
50g cukru + několik kapek flavdrops (případně jiné sladidlo)
1 PL rumu (lze vynechat)

Jablečná vrstva:
3 větší jablka
55g cukru
2PL skořice
špetka muškátového oříšku
1PL kukuřičného škrobu

Postup

  1. Jako první smícháme všechny ingredience na těsto. Je potřeba těsto pořádně zapracovat, aby v něm nebyly velké kousky másla a hrudky. Z těsta vytvarujeme váleček, zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice odpočívat.
  2. Mezitím si připravíme druhou vrstvu. Smícháme tvarohy se žloutkem, cukrem, pudinkovým práškem a rumem. Ten můžete vynechat, pokud chcete.
  3. Tvarohovou vrstvu dáme stranou a jdeme na přípravu jablek. Ty oloupeme, nakrájíme na menší kousíčky a zakápneme trochou citrónové šťávy.
  4. Na pánev dáme cukr, skořici, škrob a zalijeme to trochou vody. Na nízkém stupni necháme cukr začít rozpouštět a neustále mícháme, aby se nám to nepřichytilo k pánvi. Když je směs rozpuštěná, přisypeme jablka a pořádně je v ní obalíme. Dáme stranou do misky na chvíli vychladnout, díky tomu se lépe směs spojí.
  5. Troubu předehřejeme na 160st.
  6. Nyní vyndáme těsto z lednice a přesuneme ho na posypaný vál. Vyválíme z něj kruh o 2-3cm větším průměru než je průměr naší formy. (To kvůli okrajům.) Těsto opatrně přesuneme do vymazané a vysypané formy a prsty jemně přimáčkneme i k okrajům.
  7. Na dně vidličkou uděláme pár vpichů a potřeme tvarohovou vrstvou. Na tvarohovou vrstvu přendáme vychladlou jablečnou směs. Na závěr celý koláč posypeme nasekanými vlašskými ořechy a ze zbylého těsta můžeme vytvarovat i nějakou menší ozdobu 🙂
  8. Koláč pečeme cca 30 min při 160st + 5-10 min při 180st, aby se vytvořily křupavější okraje.

A už jste zkoušeli tento báječný DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK? Recept najdete tady>>>

Dobrou chuť!:)

Maky <3