Krásné pondělí!
Léto se nám pomalu chýlí ke konci, ale ovoce na zahrádkách si doufám ještě chvíli užijeme. S příchodem podzimu se nám kromě jahodových a malinových receptů začínají objevovat i ty švestkové a tento není výjimkou. Ovocné koláče s drobenkou obecně patří mezi moje nejoblíbenější, a byť mým favoritem zatím zůstávají borůvky, švestky jim pomalu šlapou na paty. 🙂
Většinu sladkých receptů, které doma peču, se snažím vytvářet ve zdravější a odlehčené variantě. Jednak se po takových dezertech cítím líp, protože mi cukr nelítá jak na horské dráze, a zároveň nemusím mít velké výčitky, když nezůstanu jen u jednoho kousku. Jakože nezůstanu. Ale popravdě výčitky bych neměla ani kdyby to byl poctivý koláč od babičky, pokud bych ho nesnědla celý plech.
To ale hned neznamená, že peču vyloženě #cukrfree nebo že nedělám ráda i recepty podle klasické kuchařky, třeba té od babičky. Nerada jídlo škatulkuju a zkrátka kolikrát tu poctivou klasiku nelze 100% nahradit něčím, co je považováno za zdravější, a jednou za čas to určitě neuškodí. Na druhou stranu už mám za sebou i období, kdy jsem se bála přidat do receptu trochu tuku nebo cukru, protože “to přece do zdravého životního stylu nepatří”. Z toho už jsem naštěstí vystřízlivěla a pochopila, že jde hlavně o množství. A abych byla upřímná, tolikrát se mi kvůli tomu ten recept nepovedl, že jsem se pak akorát mohla vztekat… Takže teď se řídím heslem všeho s mírou a radši si doma upeču něco s trochou másla a cukru, než abych to kupovala spolu se stabilizátory a dalšími blbostmi navíc.
Teď už se můžeme konečně vrhnout na samotný recept.
Ingredience:
Těsto:
150g celozrnné mouky
30g kokosové mouky
50g cukru krupice
30g másla
100ml mléka
2 vejce
1PL rumu
6 švestek
Drobenka:
30g másla
20g krupicového cukru
30g kokosu
20g ovesných vloček
30g hrubé mouky
Postup:
1. Vymažeme si plech máslem a vysypeme kokosem či hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170st.
2. Jako první si uděláme drobenku. Studené máslo rukama smícháme se zbytkem ingrediencí, dokud se všechno hezky nespojí a dáme na chvíli stranou.
3. Dále vyšleháme celá vejce s cukrem do světlé pěny, zhruba 3-4 minuty. Mezitím si smícháme v další misce mouky, kypřící prášek a celou směs prosejeme přes síto.
4. K vajíčkům s cukrem přidáme povolené máslo, rum a střídavě přisypáváme mouku a přiléváme mléko.
5. Švestky omyjeme a rozkrojíme na půlky.
6. Těsto přemístíme do formy o velikosti 40x40cm a poklademe na něj švestky. Švestky ještě potřeme skořicovým cukrem smíchaným s trochou vody a nakonec posypeme celý koláč drobenkou.
7. Koláč pečeme na 170st cca 20min, dokud drobenka trochu neztmavne.
Budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a podělíte se se mnou o výsledek! 🙂
Maky <3