Cuketa ve sladkých dezertech? Proč ne! Přiznám se, dlouho jsem k tomu byla skeptická, ale jakmile jsem to jednou vyzkoušela, veškerý předsudky byly pryč. Nebojte, v těstě rozhodně není cítit, a naopak mu dodá úžasnou vláčnou konzistenci…

A kakaový korpus v kombinaci s ricottovým krémem je prostě nebe na talíři! Tak ho pojďte taky vyzkoušet!:)

Ingredience:

Těsto:
– 150g špaldové mouky
– 120g nastrouhané cukety
– 30g kakaa
– 2 vejce
– 20g řepkového oleje
– 50g třtinového cukru
– 100ml mléka
– 1PL kypřícího prášku

Tvarohové mramorování:
– 250g ricotty
– 150g jemného tvarohu
– šťáva z ½ citronu
– 1 vejce
– 20g čekankového sirupu (či medu)
– 35g moučkového cukru

 

Postup:

1. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem. Přilijeme olej, mléko a znovu zašleháme.
2. Cuketu nastrouháme najemno a vymačkáme z ní přebytečnou vodu.
3. Ve druhé misce si smícháme mouku, kakao a kypřící prášek.
4. Mouku s ostatními suchými ingrediencemi přisypeme ke žloutkové směsi a pořádně promícháme.
5. Přidáme nastrouhanou cuketu.
6. Jako poslední vyšleháme bílky a pomalu vmícháme do těsta. To nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané kokosem, případně hrubou moukou.

7. Na světlou náplň smícháme ricottu, tvaroh, šťávu z půlky citronu, sladidlo, vajíčko a vymícháme dohladka.
8. Teď přichází zábavná část, se kterou si můžete vyhrát, protože tady žádná pravidla neexistují 😊 Já náplň dala do zdobícího sáčku, kterým jsem tvořila vodorovné a svislé pruhy. Pak jsem vzala špejli a různými směry tvořila mramorování.
9. Brownies pečeme na 180st 30-35min.

Dobrou chuť!

Maky <3