Můj první dort jsem si upekla k 17. narozeninám, protože tou dobou jsem se zrovna začínala zajímat o zdravou stravu a neexistovalo, že bych si objednala klasický dort z cukrárny. Takže klasika banánový korpus, tvarohový krém…a musím říct, že to nebylo nejhorší. Nicméně k 18. narozeninám jsem si dort nechala upéct někým zkušenějším, protože to byli přeci jen osmnáctiny…
Za ty dva roky už jsem se toho napekla docela dost, a tak jsem tomu letos chtěla dát další šanci, zmobilizovat všechny svoje zkušenosti a síly a upéct si opět vlastní dort. Tentokrát se nedá říct, že by to bylo #sugarfree, ale na druhou stranu mi to zas tolik nevadí. Už dávno vím, že vždy záleží na množství a že takovéhle dorty nejím každý den, takže naopak si ho můžu užít o to víc. A ve výsledku byl pro mě tak akorát sladký a lehký, takže přesně takový, jaký jsem ho zamýšlela.
Byl to můj vůbec první pokus o naked cake a ano, možná má své mouchy a není to eňo ňuňo, ale já jsem s ním moc spokojená! Navíc každý někdy začínal, no ne? Jediné, co bych příště pozměnila, je velikost. Takovýto dortík vyjde zhruba na 6-7 kousků, takže na karanténní “párty” zn.ideál :D, ale na větší oslavu to chce prostě větší dort!
Ingredience:
Korpus – forma ⌀17cm:
– 5 vajec
– 40g másla
– 170g cukru
– 100g hladké mouky typu 00
– 40g hladké špaldové mouky
– 1čl kypřícího prášku
Krém:
– 250g mascarpone
– 250g měkkého tvarohu
– 5PL čekankového sirupu
Ovocný rozvar:
– 100g lesního ovoce
– 1PL čekankového sirupu
Postup
U postupu jsem se snažila řídit radami Cat&Cook a částečně dělala korpus podle ní.
Důležité je si vejce vytáhnout ideálně několik hodin před začátkem pečení!!!
1. Máslo si rozpustíme a necháme zchladnout.
2. Vejce si nejlépe v robotu vyšleháme s cukrem do husté pěny, trvá to klidně 10-15 minut. Pěna musí být krásně světle žlutá.
3. Mouky smícháme s kypřícím práškem, prosejeme přes síto a po lžících přidáváme k vaječné pěně.
4. Nakonec přilijeme zchladlé máslo, pár kapek vanilkového extraktu a znovu vyšleháme.
5. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 170st cca 50min. Hodně záleží na troubě, kterou používáte, takže pokud by vám začal korpus z vrchu hodně tmavnout a přitom byl vevnitř syrový, stačí přes něj dát alobal. Po upečení jsem nechala korpus odpočinout přes noc, ale myslím, že by se dal v pohodě použít ještě v ten den.
6. Na krém jsem si vyšlehala tvaroh s čekankovým sirupem a na závěr přidala mascarpone. To by se nemělo šlehat příliš dlouho.
7. Mezitím jsem si na plotně rozehřála mražené a čerstvé ovoce s trochou sirupu a nechala zchladnout.
8. Korpus jsem si rozřízla na tři pláty následujícím způsobem. Nožem jsem kolem dokola naznačila menší řez. Pak jsem vzala nit, kterou jsem obkroužila celý řez a postupně jí začala jakoby křížem utahovat. Ucítíte, jak nit projíždí korpusem, až se natáhne do roviny.
9. Na korpus jsem namazala krém, dala ovocný rozvar a přiklopila znovu korpusem. Takto jsem postupovala ještě jednou. Poslední vrstvu korpusu jsem pomazala krémem, který jsem také použila na pomazání krajů. Chce to dávku trpělivosti, ale určitě se to dá zvládnout. Já navíc neměla žádné profi vybavení a spokojila jsem se s tím, co jsem měla doma. Pokud byste se chtěli podívat, jak krásně to může vypadat, doporučuji video od Ivanky.
10. Na závěr jsem ho jen ozdobila ovocem a bylo hotovo! 😊
Tak co myslíte, napoprvé to není vůbec špatný, ne? 🙂
Mějte se krásně!
Maky <3