Křehoučké a křupavé těsto, a přitom s minimem másla a cukru. Svěží a našlehaný tvarohový krém s příchutí limetky. Čerstvé sladké ovoce jako ozdoba.

Na přípravu tartaletek ve zdravější variantě jsem se chystala už dlouho a když jsem teď při uklízení narazila na schované formičky (které už jsem pomalu zapomněla že mám), konečně jsem se do nich rozhodla pustit. Dříve jsem zkoušela pouze jedny, a to z datlové pasty. Bylo mi ale jasné, že ne každý ji doma má, a proto jsem chtěla vytvořit co možná nejjednodušší recept ze základních ingrediencí. Navíc moje dřívější obava z náročné přípravy byla zbytečná, s těstem se nádherně pracovalo, nikde se netrhalo a bylo za chvilku upečené. A víte jak chutnalo? Jako vánoční cukroví! No vážně.

A aby to pro vás bylo ještě o trochu jednodušší, tentokrát jsem recept udělala i s menším foto-postupem. 🙂

Ingredience na 6ks:

Těsto:
– 60g hladké špaldové mouky
– 60g ovesné mouky
– 25g mandlí
– 40g cukru krupice
– 2 žloutky
– 25g másla

Krém:
– 250g měkkého tvarohu
– 70g odtučněného tvarohu
– 30g moučkového cukru
– 2PL čekankového sirupu (nebo medu)
– šťáva z 1 limetky

Postup:

1. Vajíčka si vyndáme ideálně hodinu až dvě před začátkem pečení.
2. Oddělíme žloutky, které vyšleháme s cukrem. Šleháme klidně 5 minut, dokud nevznikne krásná světlá pěna.

3.Poté zašleháme rozpuštěné máslo.
4. Obě mouky si prosejeme přes síto, abychom tam neměli zbytečné hrudky. Ovesnou mouku koupíte ve zdravé výživě, ale zvládnete si ji s pomocí výkonného mixéru vyrobit i sami.:)
5. Mandle rozmixujeme najemno a přidáme k mouce.
6. Obě směsi spojíme do těsta, které rukama vypracujeme do válečku. Ten zabalíme do potravinové folie a necháme 20 minut odležet v lednici.
7. Mezitím si připravíme krém. Oba tvarohy smícháme, přidáme prosátý moučkový cukr, čekankový sirup a vymačkanou šťávu z jedné limetky. Krém pomocí mixéru vyšleháme krásně dohladka.

7. Připravíme si tartaletkové formičky, které vymažeme máslem a vysypeme kokosem či hrubou moukou. Z těsta si vytvoříme 6 stejných kuliček, které rozválíme na pomoučené desce do tvaru kolečka. Těsto pak rukama namačkáme do formiček.

8. Nezapomeneme dno propíchnout vidličkou a dáme péct na 180st na 9-10 minut, je potřeba to hlídat!
9. Hned po upečení tartaletky vyndáme z formiček a necháme na mřížce vystydnout.

10. Pak už jen naplníme krémem, dozdobíme ovocem a strouhanou čokoládou.

Dobrou chuť!

Maky <3