Vítám vás u dalšího rozhovoru této speciální série!

Markéta Davidová, známá také pod přezdívkou Makula, je úspěšná česká biatlonistka, pocházející z Jablonce nad Nisou. 

Ahoj Markét, v první řadě moc děkuji, žes přijala moje pozvání a zúčastnila se tohoto projektu.

Moje první otázky zní – Jak se dnes cítíš? Co ti dnes udělalo radost?
Cítím se dobře. 🙂 V téhle době si člověk uvědomí, jak důležité je radovat se z maličkostí. Takže dneska mě potěšila smska od babičky. 🙂

Než biatlonová sezona skončila, ještě se stihl odjet závod ve Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. Ten se ale konal bez diváků. Jak jsi toto opatření vnímala? Bylo to pro tebe a ostatní biatlonisty obtížné, nebo ses to snažila moc nevnímat?
Byla to pro nás pro všechny docela rána. Všichni jsme se tam moc těšili, protože NMNM je fakt kouzelné svou atmosférou. Hned se na soc. sítích strhla vlna smutku i od ostatních závodníků. Závodění bez diváků bylo potom opravdu zvláštní. Připadala jsem si jak na tréninku, ale brali jsme to tak jak to bylo. Nakonec se nám tam povedlo zajet i docela hezké výsledky, snad jsme fanoušky potěšili aspoň takhle.

Nicméně zimní sezonou to nekončí a biatlonisté trénují i v jarních a letních měsících.
Mohla bys nám nastínit, jak se snažíš udržovat v kondici a jak teď vypadají tvoje tréninky?
Za normálních okolností máme duben volný a je jen na nás jak se budeme udržovat. Takže já chodím běhat, na koloběžku a posiluji. Když začne být tepleji tak vytáhnu kolo, to mě moc baví. Jaro taky často využívám na tréninky na koních. Ráda si to všechno zase zopakuju, protože přes zimu na to není bohužel čas. Jinak v květnu nám začíná příprava na novou sezónu. Ze začátku hodně běháme a jezdíme na kole. Později se do toho přidají i kolečkové lyže.

Když zrovna netrénuješ, jakým způsobem nyní vyplňuješ svůj volný čas?
Mým velkým koníčkem jsou koně. Takže v podstatě všechen svůj volný čas věnuji jim. Ať už je to jen práce okolo nich nebo i zmíněné tréninky nebo toulky přírodou.

Snažíš se čas v karanténě využít k něčemu, co jsi dlouho třeba odkládala a teď k tomu máš konečně příležitost?
Rozhodně jsem v prvních dnech uklidila byt a protřídila nějaké oblečení a jiné věci, co vždycky odkládám a nemám na to pořádně čas. :)))

Spoustu lidí v období karantény řeší stravování, zejména strach z přibírání. Z vlastní zkušenosti vím, jak je správný jídelníček u sportovců důležitý. Jak v této chvíli řešíš stravování ty? Jíš to, na co jsi byla zvyklá, nebo jsi udělala nějaké změny?
Popravdě jsem zvyklá si po sezóně užít pár dnů s jídlem, kterému se snažím přes zimu vyhýbat. Takže tady asi příkladem nepůjdu:D Ale teď když toho pohybu mám opravdu málo, tak se snažím se trochu hlídat a nepřejídat se. Snažím se jíst taky hodně ovoce a zeleniny.

Co ti v podobných chvílích pomáhá se odprostit od špatných myšlenek, a naopak ti to dokáže zvednout náladu?
Myslím, že je důležité pořád udržovat kontakt s rodinou a kamárady. Máme štěstí, že žijeme v moderním světě, takže si s nimi volám a nebo píšu. Mám teď víc času, tak zkouším nové recepty v kuchyni a snažím se tento čas využít na věci, na které normálně čas nemám.

Je něco, co bys ráda vzkázala lidem, kteří tento článek čtou?
Aby byli zodpovědní a dodržovali nařízení, jen tak se nejrychleji dostaneme zase do normálu. A ať nepropadají panice, jasně, že to nejde vždycky jen “sluníčkově” ale společně to zvládneme! Ať se teď zabývají činnostmi, na které normálně nemají čas :))) A snad se brzo budeme zase potkávat venku.

Doufám, že se vám rozhovor líbil, budu ráda za váš komentář a nezapomeňte označovat vaše příspěvky #sportovcemvkarantene, ať se můžeme navzájem inspirovat! 🙂

————-

foto: Český biatlon, Petr Slavík

Maky <3