Mám tu nějaké milovníky čokolády a kokosu? Já mezi ně rozhodně patřím! Po delší době jsem se pustila do něčeho většího, než jsou muffiny a bábovky, a pokusila se vytvořit čokoládový dort, který bude ve zdravější verzi a přitom bude chutnat skvěle!
Má krásně nadýchaný a vláčný kakaový korpus a náplň tvoří krém s příchutí kokosu, který se rozplývá na jazyku.
Na tyto větší dorty a koláče ráda používám kuchyňského robota, protože jednak ulehčí práci i množství nádobí a druhak je tam malý rozdíl přeci jen znát. Ale co se týče vyšlehaného bílku, ten raději vždy vmíchám ručně, protože už kolikrát se mi těsto srazilo! Pokud ale robota nemáte, rozhodně to není na překážku, můžete samozřejmě použít i ruční mixér, případně obyčejnou metlu. 🙂
A teď už k samotnému receptu. Těsto jsem pekla ve formě o průměru 20cm.
Ingredience:
TĚSTO:
150g špaldové mouky
30g kokosové mouky
5PL kvalitního kaka
30g kokosu
2čl kypřícího prášku bez fosfátů
4PL řepkového oleje
30g třtinového cukru
3ČL čekankového sirupu
2PL bílého jogurtu (Hollandie)
5PL mléka
2 banány
4 vejce
KRÉM:
250g ricotty
350g tvarohu z kyblíku (seženete v Lidlu)
30g kokosu
50g moučkového cukru
citronová kůra
POLEVA:
pár čtverečků 70% hořké čokolády
Postup:
1. Jako první si oddělíme žloutky od bílků, které dáme na chvíli stranou. Žloutky vyšleháme s cukrem do krásné pěny.
2. Vidličkou rozmačkáme banány, které k vajíčkům přidáme. Dále přilijeme olej, sirup a mléko, přidáme bílý jogurt a necháme pořádně promíchat.
3. Mezitím si vedle v nádobě smícháme špaldovou a kokosovou mouku, přisypeme kokos, kakao a na závěr kypřící prášek. Tuto suchou směs postupně přidáváme k tekutému základu a necháme míchat tak dlouho, dokud těsto nebude hezky kompaktní.
4. Jako poslední si vyšleháme všechny bílky se špetkou soli do krásného tuhého sněhu, který opatrně vmícháme do těsta.
5. Těsto nalijeme do formy, kterou jsme si předem vymazali máslem a vysypali kokosem (příp. hrubou moukou) a necháme korpus péct na 160st cca 45-50 minut.
6. Mezitím, co se nám korpus peče, si můžeme připravit krém. Jednoduše smícháme tvaroh, ricottu, moučkový cukr, kokos a špetku citronové kůry, která tomu dodá parádní chuť. Krém uložíme do lednice a počkáme, až bude korpus hotový a vychladlý. Korpus poté stačí stačí rozříznout, pomazat trochou marmelády, navrstvit polovinu krému a přiklopit druhou půlkou korpusu. Zbytkem krému potřeme vršek a zlehka i strany dortu.
7. Jako poslední krok si rozehřejeme čokoládu, kterou potřeme okraje a posypeme je kokosem. Pak už jen dát dort na chvíli do lednice (i když to já stejně nikdy nevydržím a musím hned ochutnat 🙂 ) a můžete servírovat.
Dobrou chuť!
Maky<3