Na světě žije přes 7,5 miliard lidí, a přitom každý z nich je jiný. Každý z nás je jiný. V něčem odlišný. A i když ti to možná nepřijde, tak i v něčem výjimečný a jedinečný. A toho bychom se měli naučit využívat ve svůj prospěch. I přesto se v naší hlavě objeví hlas, který nám našeptává, že nejsme dost dobří, že na něco nemáme nebo si přejeme být jako ten a onen, protože je úspěšnější, hezčí apod.

Dnešním článkem ti chci připomenout, aby ses zaměřil více na sebe, na to, v čem jsi dobrý, a přestal svou cestu neustále porovnávat s ostatními. Aby ses taky dokázal pochválit a ne jen shazovat. A abys byl zkrátka sám sebou. 🙂 

Nikdy se nezalíbíš všem

Naprosto pravdivý fakt, se kterým pravděpodobně bohužel nic neuděláme, snad jen se s ním smířit. Dřív jsem měla potřebu být “za dobře” se všemi a hrozně špatně jsem nesla, když se mnou měl někdo problém. Nechápala jsem, co dělám špatně. Snažila se neustále někam zapadnout. Až časem jsem pochopila, že pro určitý lidi budu vždycky ta jiná, a kolikrát mi proběhly hlavou myšlenky, že bych možná měla být víc jako oni, a že mě pak třeba budou mít radši. Díky bohu, že jsem tenhle nápad nikdy nezrealizovala a jela si pořád to svoje, díky čemuž jsem tam, kde jsem. A jsem za to hrozně ráda!

Takže jestli ti můžu poradit jednu věc, kterou si zároveň sama neustále opakuju, bude to tahle: Nesnaž se za každou cenu zalíbit všem. Nedělej ze sebe něco, co nejsi, jen abys byl oblíbený. Vždy se najde někdo, kdo s tebou bude mít problém, ale z toho si nic nedělej. Víš proč? Protože je to pořád jeho problém, nikoliv tvůj. A z vlastní zkušenosti vím, že bere strašné energie se tímhle zabývat a snažit se změnit něčí názor. Tak neplýtvej energií a využij ji k něčemu užitečnějšímu, co tě posune dál a ne o krok zpět.

A víš co je na tom nejlepší? Že paradoxně ve chvíli, kdy jsem začala být víc sama sebou a začala se pořádně věnovat tomu, co mě baví, bez ohledu na komentáře ostatních, začala jsem potkávat ty “správné lidi”, se kterými si opravdu rozumím.

Přestaň se srovnávat s ostatními

Od mala jsme vychováváni v tom, že nás s někým porovnávají, ať už doma se sourozenci, nebo ve škole se spolužáky. Nese se to s námi celej život a je hrozně těžký se od toho oprostit. Můžeme pak mít pocit, že nejsme dost dobří a měli bychom se snažit zavděčit všem. Třeba naplnit ambice našich rodičů, trenérů, koučů… ale pokud to nejsou naše ambice, tak pak je tu něco špatně. Možná jsi slyšel oblíbenou větu rodičů: “Proč nemůžeš být jako on/ona?”  A možná, byť nechtěně, se v tu chvíli v tobě zakořenila touha být jako někdo jiný, třeba jako tvůj vzor. Jenže hádej co. Nikdo neudělal díru do světa tím, že byl jako ostatní, jako další z davu. Tak se sám sebe zeptej, proč se o to pořád snažíš? Pro koho všechny ty věci děláš? Pro sebe nebo pro své okolí?

Nechápej mě prosím ale tak, že motivace a inspirace, kterou můžeme od ostatních získat, je špatná. Nechci, aby ses na všechno vykašlal nebo si nešel za svými cíli. Jde pouze o to, že každý máme svoji cestu a každý po ní jdeme jinak rychle. Kolikrát ani neznáš celý příběh…Neporovnávej tak svůj začátek s někým, kdo už je dávno v půlce. Jeď sám za sebe a soustřeď se na svoje výsledky, ne na závist vůči ostatním, kteří už jsou v cíli.

Teď mluvím hlavně k vám, holky…

Když to teď vezmu z pohledu holky, zejména my ženy také stále toužíme po nějakém našem ideálu krásy, přičemž přehlížíme tu krásu, kterou v nás vidí ostatní. Kolikrát vám někdo pochválil něco, co vy na sobě nemáte rádi? Holka s pihami se za ně stydí, ale dalších 10 holek ji je závidí. Ta, co má rovný vlasy touží po kudrlinách, zatímco jiné holky si každý den vlasy žehlí…Vždycky chceme něco, co nemůžeme mít nebo nám to prostě není dáno. Nevím proč to tak je, ale asi jsme tak naučení. Místo toho bychom ale přece měli být vděční za to, jací jsme a co máme, protože jsme zkrátka jedineční. A tak to i zůstane, pokud se teda nerozhodneš stát kopíí nějakého tvého idolu, což za to fakt nestojí. Ale věř mi, že i když se budeš do jedinýho detailu napodobit život někoho jiného, někoho úspěšnějšího nebo krásnějšího, pořád to jsi ty a on je on. Chápeš, co tím myslím?

jsi_jedinečný_citát

Zaměř se na to, v čem vynikáš

Tímto se dostáváme k poslednímu bodu dnešního článku. Jak už jsem říkala, každý vynikáme v něčem jiném. Takže se netrap tím, že ti nejde matika, když nádherně kreslíš. Nenuť se do cvičení ve fitku, když mnohem raději běháš. Nechoď do společnosti cizích lidí, když je ti lépe samotnému doma nebo s pár přáteli. Umíš dobře komunikovat s lidmi? Umíš skvěle vařit? Vyznáš se v marketingu? Cokoliv děláš a jsi v tom dobrý, ne-li skvělý, měl bys toho využít. Já třeba v poslední době zjistila, že mě baví vytváření různých grafik, pozvánek nebo poukazů, stejně jako vytváření a focení receptů. Zároveň miluju sport a aktivní přístup k životu. A tohle všechno se snažím propojit, abych se tomu mohla jednou věnovat naplno…

Obecně mi přijde, že máme tendenci se zaměřovat na to, co nám nejde, a snažíme se to za každou cenu vylepšovat. Děti chodí na doučování, trápí se kvůli špatným známkám, někteří lidé se mordují v posilovně, i když je to vůbec nebaví…Podle mě bychom se měli více zaměřovat na to, v čem jsme sakra dobří a co je TO, co nás naplňuje. Stejně tak si myslím, že je důležitý v dětech podporovat a rozvíjet právě to, co jim jde a co je baví, než je nutit do věcí, které jsou pro ně zbytečné a stresující. Jasně, nikdo nechce aby jeho dítě propadlo, ale chápete…Kolikrát děti dělají něco jen proto, že si jejich prostřednictvím plní rodiče své sny, případně (nenaplněné) ambice. A to mi přijde škoda. Já jsem hrozně ráda, že mě nikdy do ničeho doma netlačili a i když jsem dělala několik kroužků, vždycky jen do té doby dokud mě to bavilo.

Na závěr

Víš, je mi jasný, že si možná nevěříš, nepřijdeš něčím výjimečný. Ale z mého pohledu je určitě něco, v čem vynikáš. Za co tě ostatní obdivují. Zkus se jich někdy zeptat a možná budeš překvapený, jaké odpovědi přijdou. A pokud naopak víš, že výjimečný jsi a ostatní s tím mají problém, nezapomeň, že je to hlavně jejich problém a jdi si za svým.

Tímhle článkem jsem ti chtěla ukázat, že i když každý z nás má svoje chyby, pořád jsme to my. Není na světě nikdo jiný jako ty, tak toho využij správným směrem a běž makat na tom, co tě baví a dává ti smysl. 🙂

Měj se krásně a těším se u dalšího článku!

Maky <3