S příchodem podzimního počasí, které se mění jako na houpačce, mají někteří z nás spojené i každoroční nachlazení. Jako by nestačilo, že se dny zkracují, ráno je ještě tma a nejradši bychom se ráno zahrabali do peřin a nevylezli. A nějaká ta rýmička nám moc nepřidá…

Nepodceňujte prevenci

Náš imunitní systém ovlivňuje řada věcí, mezi které patří i náš životní styl. Konkrétně ho, podle mě, velmi ovlivňuje pestrost, sezónnost a hlavně kvalita našeho jídelníčku. Když tělo nevyživujeme správně, nemůžeme čekat, že bude fungovat nejlépe, jak by mohlo. Takže v první řadě bychom se měli zaměřit na to, co do těla dáváme, jíst vyváženě, co nejméně průmyslově zpracovaných potravin, a naopak zařadit více ovoce, zeleniny, luštěnin, bylinkových čajů… Mohla bych zmínit samozřejmě i pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, otužování, doplňování vitamínu C, kvalitní spánek a tak dále. Zkrátka tím, že se o naše tělo budeme starat celoročně a ne jen tehdy, kdy je nemocné, budeme mít silnější imunitu a i když onemocníme, může mít nemoc hladší průběh.

Já se nemoc snažím řešit co nejvíce přírodní cestou a ne si hned běžet pro antibiotika, která se dnes dávají na kde co.

Takže obsahem dnešního článku bude několik mých tipů na potraviny, které mi vždycky při nachlazení pomůžou a mohly by pomoci i vám. Věřím, že většinu z nich stejně znáte, ale opakování je matka moudrosti 😊

Šípkový čaj a jak ho správně připravit

Tenhle čaj je jeden z mých nejoblíbenějších.
Šípek je plod s nejvyšším obsahem vitamínu C a hodnotou přes 400mg/100g tak předčí i citrón nebo pomeranč. Vedle céčka obsahuje také flavonoidy, které fungují v těle jako antioxidanty. Látky obsažené v šípku mohou mimo jiné pomoci také při zánětech močového měchýře. Šípkový čaj je tedy skvělou volbou na podporu vašeho imunitního systému, který navíc skvěle chutná.

Září a říjen jsou ideálním měsícem pro jeho sběr. Pokud si je chystáte jít nasbírat a usušit, moc dlouho ale neotálejte. Měli byste to stihnout dříve, než přejdou mrazem, protože pak plody změknou a jsou náchylnější na plíseň. Ale vzhledem k tomu, že tento článek nejspíš vychází v době, kdy už mrazíky byly, tak je pořád můžete nasbírat, ale dejte si větší pozor při jejich další konzumaci. My si je takhle vždycky nasbíráme, usušíme a máme zásobu na celý rok 🙂

A jak tedy na jeho přípravu? 

Jak už jsem říkala, my používáme usušené plody. Ty připravíme tak, že nasbírané plody dáme do pootevřené trouby na 70-100°C a necháme je tam cca 8-10 hodin.

Takto usušené plody rozdrtíme v hmoždíři nebo dáme do mixéru, a pak je přes noc namočíme do studené vody. Pokud nechcete čekat tak dlouho, postačí i pár hodin, ale čím déle, tím lépe. Ráno stačí nálev přivést k varu, ale důležité je čaj nevařit, tím by se snížil obsah vitamínu C a dalších jeho prospěšných látek. Uvařený čaj je potřeba scedit přes sítko nebo husté plátno, protože plody obsahují jemné ostré chloupky.

Česnek jako přírodní antibiotikum

Česnek je považován za jeden z největších darů přírody a nese také označení přírodní antibiotikum. Má silné antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky, obsahuje vitamíny A, B, C nebo třeba E.

Způsobů jeho konzumace je nespočet, každopádně nejvíce účinných látek si zachová v čerstvé formě. Takže ideální varianta je třeba prolisovaný česnek smíchaný s medem nebo jeho samotný stroužek. Že bych si jen tak dala stroužek česneku se vážně říct nedá, já radši volím variantu domácí česnečky. Snažím se ji ale nezalívat úplně vroucí vodou, abych nezničila všechny aktivní látky.

Dejte si ale pozor, abyste to s jeho konzumací nepřehnali. Při nadměrné konzumaci muže způsobit podráždění nebo bolest žaludku, zejména u lidí s citlivým trávením, a nakonec nadělat více škody než užitku.

Poctivý domácí vývar

Kolikrát nám jako dětem maminky a babičky vařili vývar s nudličkama (nebo spíš nudličky s vývarem), když jsme byli nemocní? Já na něj vážně nedám dopustit.
Když jsme nemocní, může nám být i špatně od žaludku nebo zkrátka ztratíme chuť k jídlu. Ale i tak do sebe potřebujeme dostat nějaké živiny a v tu chvíli je vývar jedna z nejlepších variant. Díky masu nebo játrovým knedlíčkům v ní je trochu bílkovin a tuku a samotný vývar náš organismus skvěle hydratuje.

Golden milk

Vypadá jako obyčejné žluté mléko, ale skrývá se v něm obrovské množství účinných látek. Jeho nejdůležitější složkou je kurkuma, nebo spíše  kurkumin. Právě ten má na svědomí většinu jejích pozitivních účinků.

Dalšími ingrediencemi jsou med, cayenský pepř, skořice a trocha másla na zjemnění. Dohromady tvoří skvělé kombo, které podpoří náš imunitní systém. Kurkuma  údajně podporuje také činnost jater, snižuje zánět, pomáhá při depresích nebo menstruačním cyklu. Zkrátka taková superpotravina dostupná pro každého.

Med je navíc bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, flavonoidů (stejně jako šípek) a má antibakteriální účinky. Ačkoliv nepatří zrovna mezi bezkalorická sladidla a převažují v něm jednoduché cukry, skvěle funguje jako doplnění energie pro oslabený organismus.

foto: https://www.rachaelrayshow.com/recipes/golden-milk-latte

Ginger shot nebo zázvorový čaj

Ginger shot, v překladu zázvorový panák, je asi ten nejzdravější panák, který si můžete dát. A má vážně grády. Dá se koupit v obchodech se zdravou výživou, ale jeho domácí výroba není vůbec složitá. Pouze smíchám šťávu z citronu, prolisovaný nebo odšťavněný zázvor, kurkumu a trochu vody. Pak už jen zatnout zuby a hodit ho do sebe.

Jako alternativa se samozřejmě nabízí zázvorový čaj.  Já si do něj přidávám med i citron, jednak pro chuť a druhak proto, abych jeho účinky ještě posílila. Pokud máte teplotu, tak pomůže i na vypocení pod peřinou.

Doufám, že vám článek alespoň trochu pomohl a dozvěděli jste se třeba něco zajímavého 🙂

Mějte se krásně!

Maky <3