Pomalu ale jistě končí léto a blíží se nám podzim.

A ačkoliv podzimní počasí nemám zrovna v lásce, umím si na něm najít i něco pozitivního. Třeba podzimní koláče s karamelizovanými jablky a hruškami, dýňovou polívku, cokoliv s hromadou skořice nebo moje oblíbený perníkový latté. <3

Jelikož je teď všude plno krásných švestek, rozhodly jsme se s babičkou vytvořit šťavnatý, ale zároveň nadýchaný koláč. Podobný recept jsem totiž viděla u Janiny (Cukrfree), kterým jsem se lehce inspirovala, ale nakonec ho trochu předělala podle svého.
Koláč je poměrně pracný, ale věřte mi, že výsledek bude stát za to. 

U nás se po něm jen zaprášilo! 🙂

Ingredience (na plech 30×40)

Těsto:

400g špaldové mouky
110g cukru krupice
1 prášek do pečiva

2 vejce

380ml mléka
Tvarohová náplň:
250g polotučný tvaroh
90g zakysané smetany

1 vejce

Maková náplň:
200g mletého máku
115g zakysané smetany
1 vejce
šťáva z půlky citronu
3 lžíce mléka
1 lžíce medu
1,5 lžíce skořice

cca 500g švestek

 

Postup:

Cukr vyšleháme s vejcem tak, aby vznikla hezká pěna.

Stranou si smícháme mouku, kypřící prášek a přidáme mléko. Obě směsi spojíme a vlijeme do hlubšího plechu vystlaného pečícím papírem.

Zvlášť si smícháme ingredience na tvarohovou a makovou náplň.

Ty následně lžící dáváme střídavě na těsto. Takže dáme lžíci makové, vedle tvarohové, pak zase makové a takto postupujeme s celým plechem. 🙂

Na závěr omyjeme švestky, které rozkrojíme na půlky nebo na čtvrtky a vyskládáme je navrch koláče. A jako poslední smícháme lžíci másla se skořicí, čímž švestky lehce potřeme.

Koláč dáme péct na 55-60 minut při 180 stupních.

Budu ráda, když recept vyzkoušíte a dáte mi vědět, jak se vám povedl! 🙂

Maky <3